Miért működik az Aroma Freedom Technika?

 

Sokan azt hiszik elegendő az illóolajokat belélegezni ahhoz, hogy érzelmi elmozdulást hozzon létre. Teljesen igazuk van! Az Aroma Freedom Technika az illóolajoknak pont ezt a tulajdonságát használja fel arra, hogy átprogramozza az agyat.

A limbikus rendszer (az érzelmi központunk) a szaglóizom közvetlen közelében helyezkedik el. Amikor az illat az orrodon keresztül bejut, kölcsönhatásba lép az érzelmi aggyal, mielőtt kölcsönhatásba lépne a logikai aggyal.

Az Aroma Freedom Technikában a szaglást használjuk a tudatalattink átprogramozására, mivel a szagra adott válasz erőteljes és automatikus.

Amikor romlott ételeket szagolunk, azonnali, zsigeri válaszunk van, amely nem engedi, hogy megegyük azt az ételt. Hasonlóképpen, ha egy nyúl ragadozót érez, akkor azonnal elfut, hogy túlélje. Nem kell arra gondolnia, hogy fusson-e – ha időt hagyna magának a gondolkodásra, akkor esetleg nem tudna elmenekülni. A szaglás a legelsődleges érzékünk, és a legszorosabban kapcsolódik a túléléshez.

Ennek az az oka, hogy a szaglóideg az illat által kiváltott üzeneteket, közvetlenül az agy limbikus rendszerébe továbbítja, ahol a biztonság és a veszély érzéseit dolgozzuk fel. Alapvető túlélési impulzusaink vannak arra, hogy megközelítsük azt, ami jó nekünk, vagy elkerüljük, harcoljunk esetleg azzal, ami fenyegetőnek tűnik számunkra.

Az amigdala az agy kicsi, mandula alakú területe, amelynek két fő funkciója van: a szag feldolgozása és a riasztó csengő bekapcsolása, amikor veszélyben vagyunk. Azt is meg tudja mondani, mikor vagyunk biztonságban.

A szaglás szorosan kapcsolódik a memóriához is, hiszen a limbikus rendszer nemcsak az érzelmek központja, hanem az emlékeké is.

Az emlékezettel való szoros kapcsolat miatt a szaglás különösen alkalmas az Aroma Freedom Technika folyamatán azonosított memória komplexek feldolgozására és felszabadítására.

Az illatok, amelyeket az AFT-vel történő memóriakomplexek feloldására használunk, illóolajokból származnak. Az illóolajok természetes vegyületek, amelyeket friss, organikus növényekből desztillálnak vagy préselnek. Rendkívül erősek és koncentráltak. Az illóolajokból származó illat természetesen kiegyensúlyozott és összetett. Az aroma kiegyensúlyozott módon emlékeket és egyéb reakciókat válthat ki az agyban. Az Aroma Freedom Technikában olyan olajokat használunk, amelyeket Dr. Perkus 15 éves tapasztalata alapján választott.

Az emberek generációk óta tudják, hogy a kellemes aromák illata csodálatos módszer a test, az elme és a szellem ellazítására. Az a felfedezés, hogy az aromák feloldhatják az emlékeket is, teljesen új világot nyitnak az emberek számára, akik életükben tartós változtatásokat akarnak végrehajtani.

Miért van az, hogy néhány emlékre jobban emlékszünk, mint másokra?

Az életünk során sok emlékképet készítünk, mégsem tudjuk felidézni az összeset. Például nem biztos, hogy el tudnánk mondani, mit vásároltunk 3 héttel ezelőtt, igaz? Ezek az emlékek elraktározódnak a hosszútávú memóriában. Képzeljünk el egy irattartó szekrényt, ahová ezeket az emlékeket tesszük.

Életünk első két évére nem emlékszünk, Itt tanuljuk meg az alapvető funkcióinkat, például hogyan járjunk, együnk, igyunk, beszéljünk. Ezek automatizálódnak, nem kell minden egyes alkalommal az agyunknak azt az üzenetet küldeni, hogy „tedd a jobb lábad a bal láb elé, bal lábad a jobb elé”, stb.

Tudunk járni, de nem emlékszünk, hogyan tanultuk azt meg.

2-6 éves kor között jelenik meg legtöbbünknél az első emlékkép, amit fel is tudunk idézni.

Általában olyan emlékek, amikhez intenzív érzelmek fűződnek. Ez lehet pozitív, és lehet negatív.

Az erős érzelem azt jelenti, hogy van valami, amit meg kell tanulnunk a tapasztalatokból … és jobb, ha nem felejtettük el

Azok az emlékek, amikhez aktív, intenzív érzelmek fűződnek, nem kerülnek be az „irattartó szekrénybe”, tehát a hosszútávú memóriába. Ezek mindig visszatérhetnek, mindig fel tudjuk idézni őket, ugyanazt érezzük később is, mint amikor az emlékkép készült. (ezért van az, hogy sokszor nem tudunk másra koncentrálni, ha egy negatív szituációt élünk át. Az ehhez fűzött aktív, erős érzelem miatt, folyamatosan magán a szituáción „kattogunk”. Nem tudjuk azt elengedni.)

Viszont vannak olyan szituációk, tanult, berögzült dolgok, amik már automatizálódtak, és ott vannak az irattartóban, ezeket nehezen hozzuk elő.

Ebből következik, hogy nehéz megszabadulni valamitől, ami már berögzült, nehéz azt elfelejteni és újratanulni.

Gondoljunk csak Pavlov kutyájára, aki, ha meghallotta a csengő hangját, nyáladzani kezdett. Ez az úgynevezett feltételes, azaz tanult reflex.

Hogyan tanulunk?

Klasszikus kondicionálás: az együtt fellépő ingerek asszociálása (például a babák az anyukájuk illatával asszociálnak az ételre, a biztonságra, a szeretetre)

Operatív tanulás: megtanuljuk, hogy viselkedésünk milyen eredményhez vezet (a gyerek, ha hisztizik, megkapja, vagy nem kapja meg, amit szeretne – kitapasztalja, hogy milyen módszerrel éri el célját)

Modellezés: a környezetünkben látható modell másolása (például a gyermek látja, hogyan mossa anyukája a fogát, ő is felveszi ezt a viselkedést és mossa a fogát – itt nincs jutalmazás, csak egy viselkedés, amit lát és eltanul)

A tanulási módszereink mindegyikével implicit hiedelmeket és “feldolgozási emlékeket” építünk fel a világ navigálására.

Történik valami es mi leszűrjük a következményeket a magunk módján, a magunk tapasztalatai alapján.

Hogyan módosítjuk a tanult viselkedést?

Klasszikus kondicionálás: az ismételt tapasztalatok csökkentik a tanult reflex „tüzét”

Operatív tanulás: ismételt sírás, válasz nélkül, „eloltja” a sírási viselkedést.

Modellezés: új szerepmodell megtalálása fokozatosan engedi meg, hogy új viselkedést generáljunk

Ez a spontán helyreállítás, ami nem biztos, hogy a legjobb. Ilyenkor megtanuljuk a tanult magatartást – viszont előfordulhat „visszaesés”, hiszen a régi berögzült magatartás soha nem tűnik el, csak az új „nyomja el”. A stressz vagy valamilyen sajátos esemény váltja ki, a régi tanulás újra megjelenik
Az érzelmi emlékek örökké megmaradnak.

emlékezés

A memória újra konszolidációjának követelményei:

• Aktiváljuk a célmemóriát
• Találjuk meg a nem egyezést: a megszerzett információk és a jelenlegi valóság közötti „eltérés” tudatosítása. Például másként nézünk egy gyerekkori emlékünkre most, mint amikor azt az emléket készítettük, hiszen már sokkal több tapasztalatunk van.
• élvezzük az új realitás élményét az öt órás célablakban – kutatások bizonyítják, hogy ha egy emléket felidézünk, 5 óránk van arra, hogy azzal az emlékkel dolgozzunk. Magát az emléket nem tudjuk megváltoztatni, viszont a rálátásunkat, hozzáállásunkat, érzelmeinket igen.

Aroma Freedom Technika működése 3 lépésben összefoglalva:

• A célzott memória aktiválása (előhozunk egy olyan emlékképet, ami erős, intenzív érzelmet vált ki bennünk)

• Az illóolajok segítségével olyan információt küldünk az agynak, ami megbontja az emlék-érzelem-érzés komplexet: tehát megnyugtatja az amigdalát, és így eltérést hoz létre az emlék és az új érzés között.

•Tapasztalat: új érzések, gondolatok, útmutatások törnek fel – másképpen érzünk ugyanazzal az emlékkel kapcsolatban, másképpen gondolunk rá. Egy megerősítő mondatban összegezzük az új gondolatainkat és az illóolajok segítségével erősítjük meg a pozitív érzelmeinket.

Képek: Pixabay, Canva
error: Védett tartalom !!