A szorongástól stresszelünk vagy a stressztől szorongunk? 
Jött egy gondolat, ahogy elkezdtem nektek írni a következő bejegyzést. Gondolkodtam, hogy mivel kapcsoljam össze a témákat, milyen keretet adjak az egésznek, hogy tisztábban lássatok, mint előtte. Aztán jött egy nagy felismerés. Fogtam a félelem – szorongás – stressz hármast és egymás mellé tettem őket. Elgondolkodtam azon, hogy vajon hogyan kapcsolódnak. Melyik a következmény és melyik az ok, a forrás. 
Beszélgettem erről néhány ismerőssel, kíváncsi voltam, hogy ki mit gondol erről a három szóról, témáról és milyen kapcsolatot lát közöttük. Nagyon érdekes tapasztalás volt, ugyanis azt tapasztaltam, hogy a stresszel és a szorongással sokan dobálóznak, de nem tudják, hogy hogyan határolják el a kettőt egymástól. Összetévesztik a tüneteket, nem kapcsolják össze a félelmeiket a következményekkel. 
Ahány ember, annyiféle nézőpont, érzés, gondolat. Ezek alapján abszolút éreztem, hogy erről is kell beszélni. Kezdjük akkor azzal, hogy a félelem az egy érzelem, egy állapot. A szorongás és a stressz egy tartós válaszreakció, több érzelem együttes hatására alakulnak ki. Tehát a félelem a legkisebb halmaz ezek közül.

A félelem a szeretet ellentéte, minden negatív érzés igazából összekapcsolható vele, azért is helyezek a témára ilyen nagy hangsúlyt. Az önbizalomhiány az félelem attól, hogy nem vagyok elég jó. A csalódottságban benne van a félelem, hogy újra megismétlődik egy adott trauma. 

Az agresszió, megfelelési kényszer  félelem attól, hogy nem vagyok elég jó, hogy nem tudok megfelelni, nem tudok eleget teljesíteni egy adott helyzetben. 
A stressz a szervezetünk válaszreakciója egy vagy több negatív ingerre. Folyamatos feszültség, idegesség miatt alakul ki, ami indulhat egy egyszerű félelemből, ami folyamatossá kezeletlenné válik és stresszt okoz. Tehát ha egy adott érzelmet, érzést, félelmet nem veszünk tudomásul, nem foglalkozunk vele adott időben, akkor sokkal mélyebb és hosszabb hatást tud gyakorolni ránk. A stressz jelenléte az életünkben pedig az egyik legkártékonyabb tényező. Hatással van a lelki, szellemi állapotunkra és nagyon komoly testi/fizikai hatásai vannak. 
A következő posztban a szorongással fogom folytatni a sort és az elemzést.

Ágota

error: Védett tartalom !!