Az önszeretet egy természetes állapot.

A boldogság is egy természetes állapot.

Amikor egy csecsemő megszületik, tiszta öröm jön ki belőle – nyilvánvalóan nem akkor, amikor fáradt. Vannak idők, amikor egyáltalán nem vidám, de amikor minden rendben van vele, az az érzelem nagyon tiszta, nagyon eredeti.

A kérdés az, hogy alakul ki, miből származik az önszeretet hiánya, amikor mi nem érezzük, hogy szeretjük magunkat vagy másokat?

Éreztetek már így? „Csapdába estem a saját magammal való kapcsolatomban.” Ez annyira igaz.
Vannak gondolataink önmagunkról és úgy tűnik, nem tudjuk ezt elkerülni; mert nem lehet, hogy
megszakítsd a kapcsolatodat magaddal. De mi ez a kapcsolat? – Ez itt a kérdés.

Íme néhány lehetőség:

 •  elfogadom magam
 • szeretem magam
 • gyűlölöm magam
 • kritizálom magam
 • tisztelem magam
 • szégyenlem magam
 • gondoskodom magamról
 • kifejezem magam

Ez így eléggé zavarosnak tűnhet. Melyik részünk kezdeményezi ezeket a gondolatokat önmagunkról? Hogyan működik ez? Hadd segítsek egy kicsit megérteni.

Vannak ideális elképzelésünk mindenről! Mire gondolok itt: az álmainkra, a látomásainkra, az értékeinkre – amit talán életünk küldetésének tekintünk –, az ideális önképünkre. Lehet, hogy köze van a Tízparancsolathoz, vagy köze lehet más viselkedési szabályokhoz, amelyeket a neveltetésünk során vetünk fel. De mindenesetre, ezek az álmok, ideálok olyasmik, amikre törekszünk, akárhonnan jöjjenek is. 

De hogy mi történik valójában? Azok az eredmények, amiket az életedben érsz el, azok az eredmények, amelyeket a kapcsolatodban, a gyerekek nevelésében, a pénzügyeidben, az egészségeddel, mindaz, amit az életed színterein elérsz, valójában egyeznek az álmaiddal, az ideáloddal? Alapvetően ez az, amit létrehozol, amit ebben a világban teremtettél az eszményeidből. A kérdés az, hogy létrehoztad-e azokat a dolgokat, amikben hiszel, vagy sem?

Tehát van ez a két oldalunk. Van ez az ideális képünk és van, ami valójában történik velünk, körülöttünk.
Amit ma meg akarok osztani veletek, az valójában arról szól, hogyan segíthetünk elsimítani ezt a határt: hogyan teremtsük meg ezt az átmenetet, amiben hiszünk, amit látni akarunk az meg is történjen az életünkben – természetesen az Aroma Freedom Technika segítségével. 

Mert minden a célok, a szándékok kitűzéséről szól!

Térjünk is vissza azokra a boldog babákra. Mert valami történik velük, valamilyen trauma.
Vannak nagy traumák: a támadás, nemi erőszak, bántalmazás, baleset, gyász, veszteség stb.
De vannak kis traumák is, amelyek ugyanúgy ártalmasak lehetnek! Ilyen például a csalódás, frusztráció, amik ugyan hétköznapi kis dolog, de ugyanúgy lehet tartós, egész életet eldöntő hatása.

Mi történik egy trauma alatt?

A trauma valójában azt jelenti, hogy valamilyen megoldatlan, fájdalmas, érzelmi tapasztalatunk volt, ami fájdalmas érzést, egy negatív ítéletet vagy meggyőződést hordoz magában.

Néhány életszerű példa: 

A fiú 8-9 éves volt, amikor elváltak a szülei. Próbált ehhez jóképet vágni, mert nem akarta, hogy az anyja vagy az apja fájdalmat érezzen, pedig saját maga legbelül szenvedett, mert hiányzott neki a CSALÁD. Sokat sírt, de nem mondta el mi a baj, mert látta szülei fájdalmát, aggodalmát. Szépen lassan elnyelte. Majd a könnyek eltűntek és nem is jöttek elő. Még akkor sem, ha egy másik szituáció előhozta volna, mert a gondolat, hogy sír és ezzel aggódást, fájdalmat okozhat másnak. Így elnyomta benne ezt a kifejezési eszközt (módot). Egészen addig, amíg fel nem oldotta az eredeti emléket úgy, hogy engedélyt adott magának, hogy sírással fejezze ki az érzelmeit. 

Egy lány, aki gyerekkorában nagyon jó volt matekból. Mindig ő volt az első az osztályban, aki befejezte a dolgozatot, ami mindig hibátlan volt. Ennek a képességének büszkén hangot adott, hencegett az osztálytársai előtt. A tanára látta ezt és rászólt, hogy nem illik ilyet csinálni, mert az osztálytársai kényelmetlenül érezhetik magukat. Ez csak egy ártatlan gyermekkori cselekedet volt, de a gondolat befészkelte magát és innentől kezdve a lány ideges volt, ha arról volt szó, hogy kifejezze miben jó. Ha volt egy jó ötlete, inkább nem osztotta meg, mert szégyellte, hogy neki van ötlete és lehet, hogy másnak ez nem esik jól. A szégyenérzet a tanári dorgálásból jött, aminek feloldása után sokkal szabadabbnak érezte magát.

Szerencsés vagyok, hogy nem voltak nagy traumáim, de mindezen túl mindannyiunknak megvan a saját története, mely történetek tényleg visszatarthatnak minket!
Tehát a cél itt tényleg az önintegráció, a szétesett énképnek egy egyesített térbe való terelése. Így a gondolataink, az érzelmeink, az emlékeink és a fizikai érzéseink elválnak egymástól.
Például lehet, hogy van ez az érzés a gyomrodban. Nem tudod, miért. De, amikor elkezdünk ezzel foglalkozni és eszközként az Aroma Freedom Technikát alkalmazni, rájövünk a miértjére és össze tudjuk kapcsolni ezt az érzést a gondolattal, az érzelemmel, majd végül feljön egy emlék is.
Ekkor hirtelen kristálytiszta lesz minden: hogy miért érzed ezt az érzést, mi az az érzés és honnan ered. Ha egyszer összehúzzuk ezeket az elemeket, akkor már fel tudjuk oldani a hozzá tartozó emlékeket is a technika, és az illóolajok segítségével. 

Pont ez az, ami szuper izgalmas abban, amit az Aroma Freedommal felfedezhetünk.
Tehát a célunk az, hogy egyre inkább kezelni tudjuk vágyainkat, gondolatainkat, érzéseinket, a szokásainkat, mindezeket a dolgokat, amelyek visszamennek az antik filozófiáig –az önismeret, önuralom görög eszményeihez. És van egy csodálatos és egyszerű technológiánk erre, ami az Aroma Freedom Technika.

Néha nem könnyű kideríteni, hogy mi a baj az életünkben és mit tehetünk ellene. Egyre többen jönnek rá arra, hogy ha másokat hibáztatnak, az nem igazán segít rajtuk.
Ilyenkor kell magunkba néznünk, és kitalálni, hogy mit tegyünk a problémák megoldása érdekében, és rájönni, hogy tényleg van valamink, amivel tehetünk ellene.
A technikával a tudatalatti emlékeket hívjuk elő, azokat, amelyek védeni próbálnak minket, pedig lehet, hogy pont ezzel akadályoznak bennünket. Miután elengedjük ezeket a gátló gondolatokat, érzelmeket, sokkal magabiztosabb leszünk a céljaink elérésében. 

Ahhoz, hogy az önszeretet természetes állapotát visszahozzuk az életünkbe, meg kell erősítenünk, esetleg újra kell építenünk annak alappilléreit, amik a következők:

 • Önelfogadás:

Elfogadom magam most, ahogy vagyok, még akkor is, ha már elkezdtem dolgozni magamon, és elkezdtem fejlődést? Szeretem magam – azt a személyt, akivé válok?

 • Öngondoskodás/Önfegyelem:

Hogyan tudok vigyázni magamra? Vannak rutinjaim és eszközeim az öngondoskodáshoz? Szeretem magam annyira, hogy azt válasszam, amire szükségem van, ahelyett, amit akarok vagy szeretek?

 • Önbizalom:

Elég magabiztos vagyok ahhoz, hogy kérjem, amit akarok és amire szükségem van? Visszatartom- e azt, amiről tudom, hogy meg kellene tennem? Hiszek magamban?

 • Önbecsülés/ Önértékelés:

Elég vagyok? Megérdemlem, hogy boldog legyek? Mit gondolok az eredményeimről és a személyiségemről?

 • Önmegbocsájtás:

Elengedtem-e minden olyan tettemet, cselekedetemet vagy dolgot, amit még mindig bánok? Kritizálom magam a múltban elkövetett hibáim miatt? Szabad vagyok-e annyira, hogy tovább léphessek?

 • Önkifejezés:

Őszintén és nyíltan fejezem ki magam? Hajlandó vagyok-e/adok-e engedélyt magamnak, hogy megmutassam magam? Hagyom, hogy az én életem legyen a legmélyebb értékrendem kifejezőeszköze? 

Önszeretet 6 hete program indul:

2022. február 16, szerda 18:00 jelentkezés megnyitva

2022. április 6, szerda 18:00

2022. május 18, szerda 18:00

Visszajelzések a programról

“A megfelelési kényszeremen szerettem volna változtatni. És azt hiszem elég sok mindenre rávilágított ez a program, így már tudom, hogy nekem min kell változtatnom, miket kell elengednem, hogy sikeresebb legyek.”

“Több héten is sikerült elérni a kitűzött célomat, így sikeresnek érzem ezt a 6 hetet.”

“Sokkal nyugodtabb vagyok. Kevesebb dolgot veszek magamra. Könnyebben kizárom a számomra nem fontos dolgokat.”

“Nagyon hasznosak voltak, sok új dologra rávilágított, amikről a hétköznapokban megfeletkezünk. Pl. Meg kell tanulni nemet mondani! vagy, hogy a Bűntudat felismerése jó!”

Csikós Mónika

“Mindig nagyon jól éreztem magamat az alkalmakon. Nagyon barátságos,közvetlen környezetet hoztál létre minden egyes alkalommal, mintha már ismertük volna egymást ?”

“Sikeresnek érzem, mert magamtól már elindultam az önismereti úton, viszont mintha egységbe foglalta volna, hogy melyek azok a pontok az életemben, melyeken valóban kell még dolgozni ahhoz, hogy megértsem és elfogadjam magamat.”

“Utolsó alkalmon hangzottak mély benyomást tettek Rám. Nem vagyunk tökéletesek, nincs tökéletes pillanat, így ezt gyakorolva hatékonyabbnak érzem magamat, mint előtte, hiszen nem gátolnak a gondolataim.”

“Nagyon hasznosak voltak az előadásokon elhangzott gondolatok. Az adott témákhoz készített prezentációkban szereplő adatok, gondolatok, összefüggések valóban rávilágítottak és segítséget nyújtottak abban, hogy felismerjük, mi az az elakadásunk okai.”

Vajda-Szabadi Rita

“Kíváncsiság motivált a legjobban. Érdekel minden olyan téma, ami az önismerettel és az érzéseink megértésével foglalkozik. Az illóolajokat pedig nagyon szeretem.”

“Nagyon jó tapasztalat volt számomra: – megtudtam mit is takar az Aft valójában – mennyire jól hasznosíthatók az egyes illatok egy-egy probléma/ gát/ blokk esetén”

“Rájöttem, mennyi mindenen kell még dolgozzam magammal kapcsolatban, amikre eddig nem is gondoltam, de kaptam tőled egy eszközt a kezembe, amivel el tudok indulni.”

“Nyitott vagyok az ilyen irányú témákra, amiket ebben a 6 hétben felhoztál. Nagyon tetszettek az előadásaid, jók voltak a példák. Szerintem egy önismereti kurzusra- akár egyéni terápián való részvétel során- mindenkinek részt kéne venni.”

 

Csajtai Gabriella
Kisgyermekgondozó nevelő
error: Védett tartalom !!