A gyász harmadik fázisa, a tudatosulás és realizálódás időszaka, mely a leghosszabb és a legnehezebb szakasza a gyász feldolgozásának! Leginkább az érzések teljes kavalkádja jellemzi.

Ebben a szakaszban a legnagyobb az érzelmi hullámzás. Olyan érzések váltják egymást, mint a fájdalom, szomorúság, magány, tehetetlenség, düh, megsemmisültség, kiüresedettség, félelem, szorongás, kilátástalanság, céltalanság érzései.

Eleinte a nehezebb, mélyebb érzések jelennek meg, például a düh és a harag. Ez az indulat irányulhat például az egészségügyi dolgozókra, Istenre vagy magára az elhunytra is. A bűntudat és önmagunk hibáztatása is sokszor jelen van. – Itt fontos megjegyezni, hogy a gyászolónak ekkor a helyzethez mérten ébernek kell lennie, hiszen ha elnyomja ezeket az érzéseket, akkor abból később komoly lelki- és fizikai betegségek alakulhatnak ki.

Később megjelenhet a tehetetlenség, majd a fájdalom és a hiány. Idővel az érzelmek intenzitása csökken és az érintett a teljes szomorúságba burkolózik. Olyan testi tünetek is megjelenhetnek, mint a torokszorítás, fulladásérzet, légszomj, gyengeségérzet, étvágytalanság, álmatlanság, energiátlanság, szédülés, mellkasi szorítás, emésztési problémák.

Ekkor már elengedhetetlen, hogy szakemberhez forduljon az érintett, hiszen a saját egészsége is veszélybe kerül.

A tragédiát követő 6 hónap elteltével fordulhat bárki gyászterapeutához illetve az Aroma Freedom technikát is alkalmazhatja már önmagán az előírt módon.

A negyedik szakasz az elfogadás szakasza. Ez az időszak nem különíthető el élesen az előző szakasztól. Egy folyamatként érdemes elképzelni, ahol az érzelmi hullámzás lassan elcsendesedik, majd helyét egy tudatos emlékezés veszi át.

Ennek a szakasznak a jellemzői, hogy a fájdalmas emlékek mellett már egyre több szép emléket is fel tud idézni az érintett. A testi tünetek már mérséklődnek a kezdeti fázishoz képest.

Hónapok telnek el a veszteség óta, így már lassan megéli a gyászoló az ünnepeket, évfordulókat a szeretett személy nélkül is.

Arra azonban érdemes felkészülni, hogy ezek az események újra gyászreakciókat hozhatnak a felszínre, ám ezek intenzitása már elmaradnak vagy csökkennek az első időszakokéhoz képest.

Az utolsó szakasz a feldolgozás és az élet újraszervezése apró lépésekben.

Ebben az időszakban az érintett már képesnek érzi magát arra, hogy életét folytatni tudja, immár együtt élve a tudattal, hogy ezt szerettének hiányában illetve egy megváltozott helyzetben kell megtennie. Immár visszatér a világ iránti nyitottság is, azaz képessé válik a jövő felé bizakodóan tekinteni, és az érintett életébe visszatérnek a pozitív, örömteli érzések, hangulatok is.

Pictures: Canva
error: Védett tartalom !!