Egy általánosan elfogadott modell szerinti elemzés a gyász feldolgozásainak szakaszairól. Ugyan szakaszoknak nevezzük, és a szakértők is így hívják, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek nem szigorúan egymást követő szakaszok, Ezek a folyamatok átnyúlhatnak egymásba, felcserélődhetnek. Fontos tudni, hogy minden gyászfolyamat egyedi: mindenki a maga útján, a saját érzelmi viszonyulásával, megküzdési módjaival, saját életszemléletén átszűrve megy végig a folyamaton.

Az előgyász vagy ahogyan az egyes szakirodalmak említik, előre vetített gyász egy összetett jelenségre utal.

Előgyász az a jelenség, amikor elindul az emberben a gyászfolyamat akkor is, amikor még nem lehet tudni biztosan, bekövetkezik-e a veszteség, de fennáll a fenyegetettség veszélye. Például most, a pandémia idején. Az előgyász alatt az előrevetített veszteséggel kapcsolatban jelennek meg érzések, valamint amikor az érintett szembenéz a hamarosan bekövetkező veszteség tényével megkezdődik maga a gyász.

Ilyenkor jellemzőek a komoly hangulatingadozások, az intenzív érzések és indulatok; melyet nem csupán a helyzet okozta bizonytalanság szül, hanem azért, mert addig is számtalan járulékos veszteséggel kell a gyászolónak megbirkóznia. Ilyenkor rengeteg elképzelés, jövőbe vetett hit, tervek és álmok dőlnek romba, így az érintettnek ezzel is meg kell küzdenie.

Az előgyászt követően, amikor ténylegesen és visszafordíthatatlanul megtörténik a tragédia és az érintett szembesül vele, akkor lép a normál gyászfeldolgozás első szakaszába. Ezt nevezi a szakirodalom hivatalosan a sokk állapotának.

Ezen tapasztalást követően az érintett rendkívül intenzív érzelmi hullámokat tapasztalhat meg. Ez lehet pár óra, de sok esetben ez az állapot napokban is mérhető. Ekkor jelentkezik talán a legjobban ismert reakció a tagadás is. Egyéb jellemző reakciók lehetnek a tagadás mellett a bénultság, a kiüresedés érzése, a katatónia, de testi tünetek is megjelenhetnek, mint például emésztőrendszeri problémák vagy légzési nehézségek.

Ez a szakasz nagyjából addig tart, amíg a hír, illetve az aktuális teendők tudatosulnak.

A gyászfeldolgozás második szakaszát a pszichológia kontrollált szakasz névvel illeti. Nagyon kettős ez az időszak, hiszen kívülről nézve a gyászoló személy rendkívül összeszedettnek tűnik, mintha nem hatotta volna meg az esemény. Ez az időszak a hivatalos ügyek intézéséről szól, ebben is mutathat fokozott, néha meglepő aktivitást, amit azért tesz, hogy elterelje a figyelmét nehéz érzéseiről, és hogy ne kelljen azokat megélni.

Több esetben élik meg ebben a szakaszban, hogy bár fizikailag jelen vannak, mégsem tűnnek valóságosnak a helyzetek, ködös és álomszerű a körülöttük lévő világ. Ez a szakasz általában a temetésig tart.

Fontos tudni, hogy ekkor már kérhetünk szakembertől segítséget, ha úgy érezzünk, hogy nem bírjuk elviselni az eseményeket.

A gyász első 6 hónapjában nem dolgozhatunk feldolgozási technikával, tehát TMRT/Emlékfeloldó technika és az Aroma Freedom Technikával.

Azonban az Aroma Reset és Aroma Boost a segítségünkre lehet.

error: Védett tartalom !!