Egy 2012-es tanulmányban a levendulaolaj hatását vizsgálták a központi idegrendszerre, a vegetatív idegrendszerre és az emberek hangulati reakcióira belélegzés után.

Ez a tanulmány, olyan autonóm paramétereket mért fel, mint a vérnyomás, a pulzusszám, a légzésszám és a bőr hőmérséklete, amelynek segítségével meg tudták határozni a vegetatív idegrendszer izgalmi szintjét. Ezenkívül az alanyokat megkérték, hogy becsüljék meg hangulati válaszaikat, például kellemes vagy kellemetlen érzést, kényelmetlenséget vált ki, esetleg érzékiséget, ellazulást vagy felfrissülést az illóolaj belélegzése, hogy értékelni tudják a szubjektív viselkedési izgalmi állapotot.

Végül a fejbőr 31 elektródájáról a nemzetközi 10-20-as rendszernek megfelelően elektroenkefalográfiát (EEG) rögzítettek, az EEG teljesítményspektrumokat pedig gyors Fourier-transzformáció (FFT) segítségével számították ki.

Az adatokat a levendulaolaj és az édesmandulaolajjal fiziológiai és hangulati állapotokra gyakorolt hatásának összehasonlításával elemezték. Ezeket az értékeléseket páros t-próba statisztikai eljárással végezték belélegzés előtt és után.

Az eredmények azt mutatták, hogy a levendulaolaj jelentősen csökkentette a vérnyomást, a pulzusszámot és a bőr hőmérsékletét, ami az izgatottság csökkenésére utal. A hangulati reakciókat tekintve a levendulaolajos csoportba tartozó alanyok aktívabbnak, frissebbnek, ellazultabbnak minősítették magukat, mint az alapolajat (édes mandulaolaj) belélegző alanyok. Az alapolajhoz képest a levendulaolaj növelte a théta (4-8 Hz) és az alfa (8-13 Hz) agyi aktivitások erejét. A topográfiai térkép nyilvánvalóan nagyobb szórási erőt mutatott az alfa-tartományú hullámokban, különösen a kétoldali időbeli és központi területen.

Az eredmények bizonyítékot szolgáltattak a levendulaolaj belélegzésének lazító hatására.

Forrás: Winai Sayorwan , Vorasith Siripornpanich, Teerut Piriyapunyaporn, Tapanee Hongratanaworakit, Naiphinich Kotchabhakdi, Nijsiri Ruangrungsi: The effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activity J Med Assoc Thai. 2012 Apr;95(4):598-606.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22612017/#affiliation-1

Utolsó letöltés: 2022.04.25.

Képek: Canva

error: Védett tartalom !!