A Thieves tolvajokat jelent.

Ezek a tolvajok történetesen kereskedők és fűszerkereskedők voltak, akik fahéjat és szegfűszeget importálták Indiából.

A pestis idején, a 15. században a különböző országok királyai elrendelték a nemzetközi kereskedelem és a hajózás szüneteltetését.

Tehát az összes hajó dokkolt volt, nem tudták eladni a fűszernövényeket, a termékeket, és nem folytathatták üzleti tevékenységüket sem.

Így tönkrementek.

A fűszer kereskedelem nagyon jövedelmező kereskedelem volt, és elég jól kerestek vele a kereskedők, ezért úgy döntöttek:

“Oké – ezek az emberek mind meghalnak, és senki se jár hozzájuk, mert félnek attól, hogy elkapják a pestist. Mi lenne, ha kifosztanánk őket, levesszük a holmijukat, bemegyünk azokba az otthonokba, ahol mindenki meghalt, és elvisszük a holmijukat, pl. edényeket, ékszereket, ruhákat, és így zálogházat alapíthatunk…” ekkor alakultak ki a zálogházak.

Természetesen híre ment a rablásoknak, amit a király nem nézett jó szemmel és kihirdette a tolvajok elfogását.

De a rend őrei nem akarták a tolvajokat elkapni, mert tudták, hogy ők megérintették a holttesteket és a halottak házába mentek, így attól féltek, hogy elkapják tőlük a pestist.

A helyzet annyira súlyos lett, hogy a király kivégeztetett néhány elutasító rend őrt is. Végül ez már élet-halál kérdése volt. És ahogy a történet folytatódik négy tolvajt sikerült elfogniuk.

A király lehetőséget adott nekik arra, hogy elárulják a titkukat, mitől váltak immunissá a pestis idején. Ha titkukat kiadják, akkor választhatnak a rablásért járó halál módjai közül.

Ha nem mondják el az immunitásuk titkát, máglyán égnek, ha elmondjak, kegyesen felakasztják őket…

… a lógást választották…

Eladták titkukat, amelyet a város egész területén közzétettek.

Ezt a történetet és a recepttúrát D. Gary Young a British Múzeum könyvtárában lelte meg.

A Thieves illóolajkeverék a világon a legtöbbet másolt olajkeverék. A szegfűszeg, citrom, fahéj, eukaliptusz és rozmaring keveréket 1992-ben hozta létre és azóta is elsöprő sikert arat az immunitás terén.

Képek: Canva
error: Védett tartalom !!