Az eukaliptusz illóolaj használatának számos előnye van – De melyik fajt használjuk?

Tanulj meg mindent az Eukaliptusz illóolajról!

 

Az eukaliptuszolajok felhasználási területei nagyon széleskörűek, mivel nagyon sok faj létezik. Hagyományosan az egészséges légzőrendszer támogatására és az edzés utáni izmok megnyugtatására használták.

Az ausztrál őslakosok a leveleket fizikai és érzelmi kényelmetlenség enyhítésére használták.

Sajnos a széles körű felhasználás és a fajok bősége némi zűrzavart, sőt a fogyasztó kizsákmányolását is eredményezheti. Ez hasonlít ahhoz a problémához, amellyel már találkozhattunk más népszerű illóolajoknál, például a rózsa, levendula, tömjén, fahéj vagy a teafa illóolajoknál. Ezért rajtunk, fogyasztókon és olajfelhasználókon múlik, hogy ismerjük a növényt és az olajat, hogy biztonságosan és helyesen használhassuk az olajokat.

Ezzel együtt az én küldetésem mindig az, hogy a tőlem telhető legjobbat megtegyem ezen a weboldalon a tények bemutatásában, hogy így tanulhass az illóolajok kiválasztásáról. A többi már csak rajtad múlik!

Miért olyan sok a zűrzavar az eukaliptusszal kapcsolatban?

Mivel több mint 700 eukaliptuszfajt, valamint kemotípusokat, közönséges neveket és a növény különböző részeit forgalmazzák, nem csoda, hogy az ember  össze van zavarodva!

Ráadásul a legtöbb cég az olajat az eukaliptusz nemzetség alá sorolja. Ez így már nem csak zavaró, de félrevezető is!

Mi az a kemotípus?

Ó, neee… Megint kémia??

A kemotípus (CT) azonos növényfajokat jelöl, amelyek különböző kémiai összetétellel rendelkeznek. Ez általában azért van, mert a növényeket más területeken termesztik, olyan eltérő éghajlati körülmények között, amelyek megváltoztatják a kémiáját.

Honnan tudhatom, hogy mit kapok?

Az illóolajokat mindig úgy vásárold meg, hogy lellenőrzöd az általános nevét ÉS a nemzetségfajtáját. És persze győződj meg róla, hogy terápiás minőségűek az olajok!

Miért számít mindez?

Ez azért fontos, mert a különböző fajoknak (és kemotípusoknak) eltérő célja lehet. Tehát az eukaliptusz felhasználási módjai eltérőek lesznek. És előfordulhat, hogy egyes fajok nem minden felhasználásra alkalmasak!

Melyek a különböző fajok és mi az eukaliptuszfajok felhasználása?

Ahogy korábban mondtam, több mint 700 eukaliptuszfaj létezik; azonban nem mindegyiket tanulmányozták az elme vagy a test támogatására.

Az alábbiakban olvashatsz a legnépszerűbb eukaliptuszfajokról:

style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-fb+5w+4e-db+86" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="4437245630">

Eucalyptus Globulus illóolaj 

Ezt az olajat Eucalyptus Globulus vagy golyós eukaliptusz néven ismerik. 60-75%-ban tartalmaz 1,8 cineolt. Ez az eukaliptusz, amelyről ismert, hogy támogatja az egészséges légzőrendszert és megnyugtatja az izmokat edzés után. Eredetileg Ausztráliából származik, de Brazíliában, Kínában, Korzikán és Ecuadorban is termesztik.

Eukaliptusz Globulusz

Az ausztrál őslakosok évszázadokon használták a fertőtlenítő leveleket sebek ápolására. Laboratóriumi tesztek eredményeiből tudjuk, hogy az E. globulus mikrobaölő hatású, mivel magas eukaliptol-tartalommal rendelkezik (mely fő összetevője az antiszeptikus szájöblögetőknek). Gyakran használják légzőszervi megbetegedésekre. Az eukaliptuszt szintén vizsgálták erős rovarirtó hatása miatt (Trigg, 1996). Az Ézsak-Afrika partjaira ültetett eukaliptusz fák sikeresen megállították a terjedő maláriát. Dr. Jean Valnet vizsgálatai alapján, a 2%-os eukaliptuszoldat a bőrre permetezve az ott lévő Staphylococcus baktériumok 7o%-át megöli. Egyes orvosok a mai napig használnak eukaliptuszoldatot a műtéti beöltözések során.

Az E. globulus friss és földes aromája elősegíti a jó közérzetet.

50:50 arányban hígítjuk. 

A kedvenc E. globulust tartalmazó termékeim: RC illóolaj, valamint Ortho Sport és Ortho Ease Masszázs olajok.

Eucalyptus Radiata

Eukaliptusz Radiata illóolaj második kép weboldal(6)
Ezt az olajat fekete borsmenta olajnak nevezik. 60-75%-ban tartalmaz 1,8 cineolt, Ausztráliában őshonos. Észre fogod venni, hogy habár az alkotóeleme hasonló az E. globulushoz, az illata eltérő. A Radiata kevésbé intenzív és enyhébb, ezért néha az E. globulus helyett választják. 

A népi gyógyászatban ez az eukaliptuszfaj féltve őrzött kincsnek számított.

style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-fb+5w+4e-db+86" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="4437245630">

Egy 2022-es Heidelberg Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy az Eucalyptus radiata tartalmazza a legtöbb 1,8-cineolet, az E. globulus után.

Édes és gyümölcsös illata van.

50:50 arányban hígítjuk.

A kedvenc, Eukaliptusz Radiátát tartalmazó termékeim: RC, Raven és Thieves illóolajok.

style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-fb+5w+4e-db+86" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="4437245630">

Eucalyptus Blue

 

A kék eukaliptuszt az ecuadori Young Living farmon termesztik és desztillálják. Kék guminak is nevezik, és Ecuadorban, az Andok vadonjaiban, több, mint 250 éve kereszteződéssel jött létre, az Eukaliptusz Citriodora és az Eukaliptusz globulus kereszteződéseként.

Az ecuadori őslakosok a fertőtlenítő leveleket sebek kezelésére, és rovar riasztásra használták.

Eucalyptus Blue illóolaj második kép weboldal(7)
style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-fb+5w+4e-db+86" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="4437245630">

Bár magas eukaliptusz-tartalmú, az eukaliptusz fajokon belül igen kiegyensúlyozott kémiai felépítéssel rendelkezik, így ez az egyetlen Eukaliptusz faj, amely nem okoz allergiás reakciókat azoknak az embereknek, akik allergiásak az eukaliptolra. A kék Eukaliptusz használatát előnyben részesítik, egyszerűen a jól kiegyensúlyozott kémiai összetevői miatt, és amiatt, mert semmiféle légzőrendszeri állapot esetén nem okoz allergiás reakciókat. Egy újabb kutatás szerint, mely nyolc Eukaliptusz fajta vizsgát, az Eukaliptusz bicostata bír a legjobb vírusölő tulajdonsággal. A Dorádo Azullal nagyon jól használható.

A kedvenc, Eukaliptusz Bluet tartalmazó termékem: Breath Again roll-on

Eucalyptus citriodora

Ezt az olajat citromillatú eukaliptusz olajnak  is nevezik.

Hagyományosan a fehérneműs szekrények illatosítására és rovarirtásra alkalmazták.

40-80% citronellalt tartalmaz, és számos kemotípusa van. Bár eredetileg Ausztráliából származnak, a fák Guatemalában, Kolumbiában, Egyiptomban, Dél-Afrikában, Indiában és Kínában nőnek.

Madagaszkár fái magas fenoltartalmúak, a brazil fák pedig nagy százalékban tartalmaznak aldehideket. ORAC értéke 83 000 µTE/100 g. Ez a legmagasabb érték az összes eukaliptuszfaj közül.

Friss, citromos aromája felemelő.

50:50 arányban hígítjuk.

A gyakori használat érzékenységet okozhat.

A kedvenc keverékem, amely eukaliptusz citriodorát tartalmaz, az RC keverék.

Eucalyptus Dives

Ezt az olajat borsmenta eukaliptuszolajként ismerik. 35-50% piperitont és 23-30% phellandrént tartalmaz. Három kemotípusa van, amelyek felhasználása eltérő: a CT cineol, a CT piperiton, ami menta illatú, a CT phellandrene pedig hagyományosan rovarriasztó.

Eucalyptus polybractea

Ezt az olajat Kéklevelű eukaliptusz-cserje néven ismerik. Ezt a fát Franciaországban termesztik, de Ausztráliában őshonos.

85-95% 1,8 cineolt tartalmaz.

A francia fáról származó kemotípus kriptont tartalmaz, és a köményhez hasonló szagú.

Eucalyptus staigeriana

Ezt az olajat citromos vaskérgű gumifa néven ismerik (nem tévesztendő össze a citrommirtusszal). Citromillatot áraszt a többi eukaliptuszolajra jellemző gyógyszerillathoz hasonló aroma nélkül. Ez az olaj nagy mennyiségű aldehidet tartalmaz (körülbelül 51%). Bőrápoló termékekben megtalálod! Nagyon nyugtató és érzékenybőrűek is használhatják.

A kedvenc keverékem, amely eukaliptusz staigerianat tartalmaz, a Breath Again Roll-on

Melyiket válasszam?

A kémiát választom a zavarodottság helyett.

A megbízhatóságot választom a megtévesztés helyett.

És természetesen a minőséget választom a mennyiség vagy az ár helyett!

Olvasd el a címkéket, és ne hagyd, hogy átverjenek! Remélem, ez a kis összefoglaló segít feloldani az eukaliptusz körüli zűrzavart. És ne feledd, hogy az ezen az oldalon található információk tényekre épülnek, nem pedig elméletek!

style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-fb+5w+4e-db+86" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="4437245630">

Ez az egyszerű referencia útmutató kifejezetten az Eucalytus Globulus illóolajra vonatkozik. Bemutatom, hogyan és mire használd az olajat. Emellett tippeket és ajánlásokat is adok!

Ahogy kapok új információkat, tippeket és ajánlásokat, felkerülnek az oldalra, ezért látogass vissza gyakran!

Tudatosítsd a visszatartó mintáidat és hozz harmóniát a kapcsolataidba. Vásárolj Eukaliptusz illóolajat ITT!

Vadmurok illóolaj leírás weboldalra(6)

Tapasztald meg az E. Globulus illóolaj előnyeit

 

Mi a nemzetség és faj? Eucalyptus globulus

Miért fontos ez az információ? 

Fentebb írtam már pár okot amiért fontos tájékozódni. Mindig fontos tudni, hogy az olaj milyen nemzetséghez tartozik. Csak egy név az üvegen nem igazán árulja el, hogy pontosan mit is kapsz.

A növény melyik részét használják fel?  Levelek (az összes fajnál, amelyről ezen az oldalon olvashattál).

Legérdekesebb történelmi hivatkozás? Tudtad, hogy Cook 1777-es expedícióján David Nelson összegyűjtött egy eukaliptuszfajtát, hogy visszahozza a londoni British Museumba?

Mi a növény nevének eredete?  Az eukaliptusz a latin „obliquus” szóból származik, ami „ferde”-t jelent, és a levél tövére utal, ahol a levéllemez két oldala nem egyenlő hosszúságú.

Miért olyan fontos ez az információ? Nem, ez nem olyan fontos információ, csak egy szórakoztató tény!

Mi az ORAC érték? 2,400 µTE/100g

Mit jelent ez a szám? Az ORAC az Oxigen Radical Absorbance Capacity (oxigéngyök elnyelő kapacitás) rövidítése. Laboratóriumi körülmények között vizsgált biológiai minták antioxidatív hatásának mértéke. Azaz megmutatja az élelmiszer antioxidáns hatását.Például: Spenót = 1260; Szegfűszeg = 1 078 700. Azta!

A szegfűszeghez tartozó szám NEM elírás!

Mik a növényi tulajdonságok? Felfrisstítő és tisztító.

Melyek az Eukaliptusz Globulus illóolajnak dokumentált felhasználási módjai?

 

Az eukaliptusz globulus illóolaj bármilyen helyzetben használható:

 

Vadmurok illóolaj második kép weboldal(4)
 • tisztít,
 • frissít,
 • érzelmi egyensúly,
 • stressz oldás,
 • szorongás,
 • érzelmi feszültség,
 • tisztítja az elmét,
 • frissíti a gondolkodást,
 • fokozza a koncentrációt és a figyelmet
 • immunrendszer támogatása
style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-fb+5w+4e-db+86" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="4437245630">

Mi az aromás hatása az elmére?

Friss és földes aromája elősegíti az érzelmi jólétet.

 

Mi ennek az olajnak mentális (szemléleti), érzelmi és spirituális értelmezése?

 

Az eukaliptusz felhasználási területei közé tartozik a spirituális átalakulás is! Az eukaliptusz faja kapcsolatokat hoz a fénybe. Ez magában foglalja az önmagunkhoz, másokhoz, a munkánkhoz és az istenihez való viszonyt.

Megkér minket, hogy nézzük meg a mintáinkat, amelyek visszatartanak bennünket. Vagy segítsen meglátni azokat, amelyek előkerülnek, amikor a családunk közelében vagyunk, vagy ha nyomogatják a gombjainkat! Amint ezt tudatosítjuk, képesek vagyunk olyan változást és harmóniát hozni a kapcsolatainkba, amelyre nagyon is szükség van.

 

 

Melyik csakra érintett?

Elősegíti a napfonat és a szívcsakra megnyílását.

Mi a megfelelő csakra színe?

Zöld. E. bicostata kék.

Hogyan használjuk?

HÍGÍTVA 50:50 hígítás (egy rész illóolaj: egy rész növényi olaj), illetve

 • 2-4 cseppet kenj a neked megfelelő testi területre
 • Alkalmazd a csakrákra
 • Lélegezd be
 • Porlaszd

Használható ez az olaj állatoknál?

 

Igen, eukaliptuszt használhatunk háziállatoknál is!

Hagyd, hogy közvetlenül az üvegből szagolják az illóolajat, vagy tégy egy-két cseppet a tenyeredbe, majd hagyd, hogy megszagolják. Esetleg tegyél egy cseppet a tenyeredbe, és simogasd meg őket tetőtől talpig.

 

Megjegyzés az állatokkal kapcsolatban:

Bizonyos olajok nagyon mérgezőek lehetnek a macskákra. Citrustermékek és különösen olyan olajok, amelyek nem terápiás minőségűek. Kérlek, fordulj állatorvosodhoz, ha nem vagy biztos abban, hogy illóolajat kennél kedvencedre.

Jelenleg csak a Young Living illóolajok használatát javaslom állatokon.

 

Mik a biztonsági óvintézkedések?

Először is csak terápiás minőségű illóolajokat használj a legjobb eredmény érdekében!

Bár általánosságban véve biztonságosnak (GRAS) tartják, 6 éven aluli gyermekeknél nem ajánlott a használata. Tartsd távol gyermekektől. Kerüld a használatát csecsemőkön és nagyon kisgyermekeken. Lehetséges bőrérzékenység kialakulása, ezért fokozottan ajánlott a használat előtti hígítás. NE használd tűz, láng, hő vagy szikra közelében!

Ha várandós vagy, szoptatsz, gyógyszert szedsz, vagy bármilyen egészségügyi problémád van, konzultálj orvosoddal az olaj használata előtt.

Esszenciális apróságok

 

Tudtad, hogy Észak-Afrika egyes részein eukaliptuszt ültettek, hogy segítsék a malária megállítását?

Tippek és ajánlások egy illóolaj-használótól

Kombináld  az E. Radiatát levendula, szalmagyopár vagy copaiba illóolajjal, hogy izomnyugtató masszázst élvezhess edzéseid után.

Megosztanál egy nagyszerű tapasztalatot ezzel az illóolajjal kapcsolatban?

Van személyes történeted erről az illóolajról? Kérlek oszd meg itt!

Egykomponensű illóolajok - Gyors útmutató

Kíváncsi vagy más illóolajokra?

Kattints ide és tanulj még többet ezekről a csodálatos illóolajokról!

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="5316009193" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
style="display:block" data-ad-client="ca-pub-6823432816906196" data-ad-slot="5316009193" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
error: Védett tartalom !!